Ondersteuning rond de ICA-principes
ICA-kompas netwerk
- Volg het nieuws over het ICA-kompas op onze Facebook-pagina, via Twitter of via de Coopkracht-nieuwsbrief.
- Je kan ook lid worden van Coopkracht.
Lanceringsevent 19 november 2014
Op woensdag 19 november 2014 stelde Coopkracht het ICA-kompas officieel voor.
Bekijk hier enkele impressies van het event, het programma en de presentaties.
Vormingsaanbod ICA-kompas
1. Introductiesessie ICA-principes en ICA-kompas
Heb je de lancering van het ICA-kompas gemist? Zijn de coöperatieve principes en het Coopkracht ICA-kompas nieuw voor jou? Ben je op zoek naar inspiratie, verdieping en uitwisseling?
We gaan je onderdompelen in de wereld van de coöperatieve principes aan de hand van praktijkvoorbeelden. We geven je een inleiding tot de vele mogelijkheden van het Coopkracht ICA-kompas: het e-learning instrument dat je helpt aan de slag te gaan met de coöperatieve principes. Tevens gidsen we je doorheen de registratieprocedure en de Self-Scan aan de hand van een concreet voorbeeld.
Waarom zou je de ICA-principes verankeren in je bedrijfsvoering?
Wereldwijd, en steeds meer ook in Vlaanderen, vormen de 7 ICA-principes het richtsnoer van het handelen van coöperaties. Eeuwenoud en toch springlevend. Een coöperatie die deze ethische maatstaven van coöperatief ondernemen hanteert, is drager van een internationaal gedeelde identiteit. De coöperatieve principes dagen ons uit te reflecteren over welke coöperaties we willen zijn in de toekomst? We kunnen ze gebruiken als toetssteen voor ons coöperatief business model. En ze helpen ons om nog coöperatiever en duurzamer te ondernemen.
Wat haal je uit deze workshop?
- Bouw kennis op over de geschiedenis en definitie van de 7 ICA-principes
- Verruim je blik en leer hoe andere coöperaties de 7 ICA-principes in de praktijk vertalen
- Krijg zicht op de doelstellingen, meerwaarde en de belangrijkste modules van het ICA-kompas (Van Start, Self-Scan, Toekomsttraject, Verslag, Ondersteuning)
- Leer hoe je je kunt registreren om vervolgens meteen aan de slag te gaan met je persoonlijke toepassing van het ICA-kompas
- Leer de vragen van de Self-Scan duiden aan de hand van een concreet voorbeeld om vervolgens makkelijker de Self-scan voor je eigen organisatie in te vullen
- Wissel ervaring uit en netwerk met andere deelnemers
2. Heb je behoefte aan verdiepende vorming rond de coöperatieve principes? Dan biedt Coopkracht je de volgende mogelijkheden:
Individuele coaching:
Wil je de coöperatieve principes in jouw coöperatie verdiepen via een traject op maat van jouw bedrijf? Dan komen we ter plaatse naar jouw coöperatie. Tijdens een workshop maken we samen een grondige analyse van de coöperatieve werking met behulp van het ICA-kompas. We bekijken samen welke richting jouw coöperatie de komende jaren zal uitgaan en welke invloed dit heeft op het toepassen van de ICA-principes. We analyseren het potentieel tot verbetering en formuleren samen concrete doelstellingen en acties.
Intervisie in groep:
Wil je de coöperatieve principes in jouw coöperaties verdiepen via ervaringsuitwisseling met andere coöperaties? Dan is een intervisietraject geschikt. In een kleine groep van coöperaties bespreken we verdiepend een viertal thema's rond de ICA-principes. We presenteren goede praktijken en bekijken samen de kansen en uitdagingen voor jouw coöperatie. We maken een aanzet tot een actieplan waarmee je zelf verder aan de slag kan gaan.
Interesse?
Neem contact op met Coopkracht: via info@coopkracht.org of op het nummer 03 294 16 70.
Coopkracht biedt deze ondersteuning aan in samenwerking met Cera en Febecoop Adviesbureau Vlaanderen-Brussel.
Dienstverleners
Coopkracht vzw
Coopkracht is het netwerk voor coöperaties in Vlaanderen. Onze visie is “het coöperatieve leven en werken, wakker en zichtbaar maken in Vlaanderen” en deze visie is vertaald naar drie strategische doelstellingen:
- coöperatieve bedrijven praktisch en virtueel samen brengen om ervaringen uit te wisselen en mekaar te versterken, onderlinge samenwerking te stimuleren en te werken rond visievorming;
- de gesprekspartner zijn voor overheden en beleidsvoorstellen formuleren ten gunste van coöperatieve bedrijven;
- de waardengedreven coöperatieve bedrijven naar beleid, onderwijs, pers, institutionele relaties extern profileren.
Coopkracht is een feitelijke vereniging die werd opgericht in 2008 en erkend werd door de Nationale Raad voor Coöperaties in 2009. In de toenmalige koepelstructuur VOSEC vertegenwoordigde Coopkracht de coöperaties.
Onder leiding van Coopkracht en in samenwerking met de vele waardengedreven coöperaties in Vlaanderen en de coöperatieve dienstverleners Cera en Febecoop werd het ICA-kompas in 2014 ontwikkeld.
Contact
Coopkracht vzwPosthoflei 3 bus 3
2600 Berchem Antwerpen
Contactpersoon: Coopkracht
Telefoon: 03 294 16 70
E-mail: info@coopkracht.org
Website: www.coopkracht.be
Cera
De coöperatieve dienstverlening van Cera informeert, inspireert en adviseert mensen, organisaties en beleid over coöperatief ondernemen. Cera Coopburo begeleidt zowel nieuwe initiatieven als gevestigde coöperaties in diverse sectoren. Daarnaast biedt Cera Coopburo een uitgebreid vormingsaanbod aan en verkent vanuit actuele maatschappelijke uitdagingen nieuwe toepassingsmogelijkheden voor coöperatief ondernemen.
De drie opdrachten van Cera Coopburo zijn:
- advisering & begeleiding,
- vorming, ontmoeting & sensibilisering en
- onderzoek & ontwikkeling.
Contact
CeraMuntstraat 1
3000 Leuven
Contactpersoon: Lieven Vandeputte
Telefoon: 016 27 96 88
E-mail: infocoop@cera.coop
Website: www.cera.coop/nl/Cooperaties
Febecoop Adviesbureau
Van de oprichting van de allereerste invoegbedrijven, de groei en bloei van de sociale werkplaatsen, de prille experimenten in de lokale diensteneconomie tot de revival van de mens- en milieuvriendelijke coöperaties, … Met 25 jaar ervaring op de teller, heeft Febecoop Adviesbureau mee vorm en inhoud gegeven aan de sociale en coöperatieve economie zoals we die vandaag in Vlaanderen kennen. Prioritair werken wij voor bedrijven in de sociale en coöperatieve economie. Af en toe zetten wij een stapje in de wereld van welzijn, ontwikkelingssamenwerking en cultuur.
Binnen sociale economie is de tewerkstelling van mensen uit de kansengroepen belangrijk. Maar een bedrijf in de sociale economie, die naam waardig, heeft ook oog voor de persoonlijke groei van haar werknemers, streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van de arbeid, draagt zorg voor het milieu, produceert als het even kan goederen of diensten met een maatschappelijke meerwaarde.
In coöperatieve economie gaat het om organisaties die oog hebben voor de participatie van hun werknemers, die ernaar streven om alle betrokkenen, niet in de laatste plaats de vennoten, zo veel mogelijk zeggenschap te geven, onafhankelijk van het ingebrachte kapitaal. Ze geven voorrang aan activiteiten, producten en productiemethoden die op korte en lange termijn het leefmilieu respecteren. Ze formuleren bedrijfseconomische antwoorden op maatschappelijke uitdagingen.
Uitgangspunt: “het kapitaal is de dienaar en niet de heerser van de onderneming”.
Contact
Febecoop AdviesbureauTimmerhoutkaai 4
1000 Brussel
Contactpersoon: Peter Bosmans
Telefoon: 02 500 53 15
E-mail: p.bosmans@febecoop.be
Website: vlaanderen-brussel.febecoop.be/