Definitie
Coöperaties werken voor de duurzame ontwikkeling van hun gemeenschap via beleidsmaatregelen die goedgekeurd worden door de leden.
Toelichting definitie
Coöperaties werken aan een duurzame ontwikkeling van de gemeenschap waarin ze actief zijn. Dit gebeurt volgens de krachtlijnen die goedgekeurd zijn door hun leden.
Het is geen toeval dat coöperaties aandacht hebben voor hun gemeenschap. Net door de eigenheid van coöperaties hebben we te maken met ondernemingen die via eigenaarschap en controle voor lokale verankering zorgen.
Subthema's
Lokale omgeving
Kenmerkend voor een coöperatie is dat haar economische activiteiten verankerd zijn in de lokale omgeving. Een coöperatie besteed aandacht aan goed nabuurschap en stakeholdermanagement.
Duurzaamheidsverslaggeving
Op internationaal en nationaal vlak bestaan er een reeks erkende referentiekaders m.b.t. duurzaamheidsverslaggeving en –meting. Coöperaties brengen regelmatig verslag uit over hun inspanningen op vlak van duurzaamheid, bij voorkeur volgens deze referentiekaders- en instrumenten. Coöperaties besteden aandacht aan de invulling die ze geven aan de coöperatieve waarden en principes.
Reden van bestaan
De coöperatieve vennootschap stoelt op de erkenning van een gemeenschappelijke behoefte op lokaal of regionaal vlaak en het verlangen van mensen om samen te werken aan de bevrediging ervan. Deze behoeften kunnen zich richten tot de onderlinge behoefte van vennoten om hun sociale, culturele of economische positie te versterken (bv. in landbouw, kleinhandel of voor vrije beroepen), maar kunnen ook gericht zijn op maatschappelijke meerwaardecreatie (bv. binnen de sociale economie).
Duurzaamheidsbeleid
Coöperaties kenmerken zich door maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hun activiteiten volgen het principe van duurzaamheid. Ze hebben respect voor het milieu en ondernemen met een menselijk gelaat. Coöperaties vertalen deze visie structureel in hun bedrijfsvoering.