Het ICA-kompas: inleiding, doelstelling en gebruik
Inleiding
Willen we van Vlaanderen echt een economisch innovatieve, duurzame en sociaal warme samenleving maken, dan is hiervoor méér en ander ondernemerschap onontbeerlijk. "Zelf, samen en beter doen": de coöperatie is van oudsher een geschikt model om gemeenschappelijke noden op te lossen.
Het coöperatieve gedachtegoed rust op drie fundamenten die je ook terugvindt in de definitie van een coöperatie volgens de Internationale Coöperatieve Alliantie (de overkoepelende organisatie van de coöperatieve beweging op internationaal vlak):
Een coöperatie is "een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun gemeenschappelijke economische, sociale en culture behoeften en ambities te behartigen door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren."
Maar hoe doe je dat eigenlijk, dat coöperatieve gedachtegoed hanteren in de dagelijkse bedrijfsvoering?
Daartoe heeft de Internationale Coöperatieve Alliantie zeven internationaal erkende coöperatieve principes opgesteld (de 7 ICA-principes). Deze vormen het richtsnoer van het handelen van coöperaties. Een coöperatie die deze ethische maatstaven van coöperatief ondernemen hanteert, is drager van een internationaal gedeelde coöperatieve identiteit.
Zet zelf je koers uit met het ICA-kompas
Om dat ook praktisch aan te pakken, reikt Coopkracht je een e-learning instrument aan: het ICA-kompas. Dit maakt de zeven ICA-principes concreet. Op zoek naar inspiratie of reflectie? Benieuwd welke meerwaarde die principes voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem de proef op de som!
Lees meer over de coöperatieve principes en over hoe je het kompas kunt gebruiken in onze brochure (enkel digitaal, de brochure is niet meer beschikbaar).
Doelstellingen
Het ICA-kompas is een e-learning instrument. Het is een samenhangend, elkaar versterkend pakket aan instrumenten voor bedrijfsvoering en verslaggeving. Toch kunnen verschillende onderdelen stand-alone gebruikt worden. De webapplicatie is ook geschikt voor mobiele toepassingen (bv. tablet). Voor alle onderdelen van het kompas, behalve "Van Start" en "Ondersteuning" heeft u een login nodig en moet u zich registreren.
Gebruik
Je kan het ICA-kompas gebruiken:
1. Als individu: ... voor jouw eigen leerproces, eventueel aan de hand van een concreet coöperatief voorbeeld of als een individueel stakeholder van een coöperatie.
2. Als organisatie: ... indien je graag de resultaten van de Self-Scan en het Toekomsttraject wilt delen met Coopkracht. Deze "officiële" gegevens worden dan meegenomen bv. in het kader van het jaarlijkse Coopkracht Syntheserapport over de ICA-principes.
3. Als groepsoefening: ... indien je graag eens wilt verkennen of een groep stakeholders verschillende percepties hebben hoe jouw organisatie met de ICA-principes omgaat.
Klik hier om te registreren of in te loggen
Meerwaarde
Het ICA-kompas heeft meerwaarde voor verschillende doelgroepen en op verschillende vlakken:
- Verduurzaming van de coöperatieve bedrijfsvoering
- Versterking van een gedeelde coöperatieve identiteit gedreven door de coöperatieve waarden en principes als internationaal referentiekader voor coöperatief ondernemen
- Bevordering van dialoog, kennisontwikkeling en delen van 'best practices' op vlak van de ICA-principes
- Inspiratiebron voor ondernemingen die werk willen maken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap (MVO) maar ook voor vzw's, bij wie het realiseren van sociale doelstellingen via een niet winstgedreven werking het fundament van hun organisatie is.
Doelgroep
Het ICA-kompas is geschikt voor iedereen die met de ICA-principes wil werken en coöperatief ondernemen sterker wil verankeren in zijn bedrijfsvoering. De primaire doelgroep zijn coöperaties, maar het kompas kan ook door andere stakeholders gebruikt worden.
Initiatiefnemers
Het ICA-kompas werd gedurende 2013/2014 ontwikkeld onder leiding van Coopkracht: het netwerk van coöperaties (www.coopkracht.be), in samenwerking met:
- de vele waardengedreven coöperaties in Vlaanderen
- de coöperatieve dienstverleners Cera en Febecoop Vlaanderen-Brussel.
De ontwikkeling van het kompas gebeurde met financiële steun van de Vlaamse overheid, departement Werk en Sociale Economie.
Gegevensverwerking
Alle gegevens worden vertrouwelijk bijgehouden. Coopkracht gebruikt de gegevens op populatieniveau voor analyses om jaarlijks een Syntheserapport over de ICA-principes uit te werken en voor de verbetering van het ondersteuningsaanbod voor coöperaties.
Ambassadeurs
Ontdek hier de ambassadeurs van het ICA-kompas en hoe je ook ambassadeur kan worden.
Download
Download hier de brochure over de zeven ICA-principes en het ICA-kompas als ook de presentatie met de voorstelling van het ICA-kompas.